Curiozitatea este ceea ce ne impinge inainte atat ca indivizi cat si ca societate.
Am explorat mereu necunoscutul, si acea senzatie, de aventurare in necunoscut este ca un drog, ce te face sa mergi mai departe sa treci de toate obstacolele si pericolele pe care le intalnesti. In secolul in care traim Terra si-a epuizat secretele, insa noi am ramas cu dependenta de explorare, cu acea pofta pentru mister si pentru elucidarea lui.
Sunt multe locuri unde insa omul nu a pus piciorul.Locuri care desi neospitaliere, si neadecvate vietii ne satisfac acea nevoie de „necunoscut”.
Au trecut mai bine de 10 ani de cand robotii creati de noi sunt ochii nostri pe planeta Marte. Primii trimisi au fost roverele Opportunity si Spirit.Spirit a functionat doar trei luni, insa „batranul” Opportunity, inca mai cutreira desertul Martian.Pesisajele desertice de pe aceasta planeta sunt o adevarata desfatare pentru orice aventurier.
Curiosity sau „Curiosul”
In august 2012 un alt rover a ajuns pe suprafata Planetei Marte.Este vorba de Curiosity, un rover ce si-a inceput aventura pe Marte cu explorarea craterului Gale,un bazin cu diametrul de 154 de kilometri un loc unde se crede ca ar fi existat un lac, si este posibil sa intalnim gheata.
Robotul a detectat primele semne ale prezenţei unor compuşi organici în primele analize pe care le-a efectuat asupra unor roci din craterul Gale.
Rezultatele furnizate de Curiosity confirma presupunerea cercetatorilor si anume ca bazinul a fost cândva plin cu apă, iar stratul de sedimente a crescut în timp pentru a forma în cele din urmă muntele Sharp, cu înălţimea de cinci kilometri, aflat în centrul craterului.
Roverul Curiosity a detectat, de asemenea, jeturi de metan în atmosferă, gaz care pe Terra este puternic legat de viaţă. Cercetătorii spun că este nevoie de mai multe studii, care ar putea fi dincolo de capabilităţile robotului marţian, pentru a stabili dacă substanţele organice şi/sau gazul metan au fost produse de forme de viaţă din trecut sau din prezent sau sunt rezultatul unor procese geochimice de pe Marte.
Curiosity a descoperit că planeta cea mai asemănătoare cu Terra din Sistemul Solar a avut ingredientele necesare şi condiţiile de mediu potrivite pentru a întreţine viaţa microbială, roverul îndeplinind astfel scopul primar al misiunii.
Locul de aterizare a lui Curiosity in interiorul craterului Gale
„curiosul” pe marte
Foraj realizat de Curiosity
pesisaj de pe Martepeisaj surprins de Curiositypeisaj de pe Martemeteoriti gasiti pe Marte
Muntele Sharp – Poza realizata de Curiosity
Curiosity pe Marte
Prezența lui Curiosity pe Marte este un lucru uluitor. Simplul fapt că omenirea a reușit să pună pe Marte un vehicul care acum se plimbă pe suprafața planetei roșii și trimite imaginile captate înapoi pe Pământ este uimitor.
NASA a urcat toate videoclipurile misiunii Curiosity pe site-ul oficial. Acolo puteți găsi calendarul de evenimente și toate misiunile prin Mission Finder. Puteți să mergeți direct la filmările Curiosity cu ajutorul meniurilor, dar puteți să folosiți și funcția de căutare pentru a obține o listă a lor. Un alt loc foarte bun în care veți găsi filmările Curiosity este Ustream, care are și un canal dedicat numit Curiosity Cam.
În toamna anului 2017, lumea astronomiei a fost zguduită de descoperirea unui obiect misterios care trecea prin sistemul nostru solar. Denumit "Umuamua", un termen...