duminică, aprilie 2, 2023
AcasăStiintaGroapa Marianelor - Ultimile Descoperiri

Groapa Marianelor – Ultimile Descoperiri

Terra inca mai ascunde multe mistere, intrucat oamenii au investigat doar 5% din fundul oceanelor, locuri care pot scunde inca forme de viata sau fenomene necunoscute

Unul din cele mai interesante locuri de pe fundul ocenului datorita adancimii sale este numit Groapa Marianelor și reprezintă un punct de atracție major pentru întreaga știință. Cu toate că acest loc nu a fost pe deplin explorat, au fost efectuate numeroase descoperiri impresionante.

Groapa Marianelor si secretele ei

Groapa Marianelor este situată în vestul Oceanului Pacific, la doar 15 kilometri de insulele din Guam. Groapa are forma unei semiluni, cu o lungime de 2250 kilometri pe o lățime de 69 de kilometri.

pozitionare Groapa Marianelor
pozitionare Groapa Marianelor

Cea mai adanca zona din gropa marianelor este Challenger Deep si are o adancime conform ultimelor masuratori de 11.022.

Harta 3D cu Groapa Marianelor
Harta 3D cu Groapa Marianelor

Cu cât fundul oceanului este mai adânc, cu atât el este privat de hrana care provine din apele de suprafaţă, bogate în oxigen.Cu toate acestea in Groapa Marinelor există numeroase vietăți. Unele sunt unicelulare și pentru că condițiile de viață sunt dure s-au dezvoltat în cele mai ciudate moduri. Specialiștii le-au comparat cu mici monștri marini.Din cauza adâncimii sale extreme, Groapa Marianelor este permanent cufundată în întuneric iar apa este  extrem de rece. Chiar pe fundul oceanului ea atinge temperaturi de 4 grade, dar există anumite zone în Groapa Marianelor unde apa are temperaturi și de 450 de grade Celsius și este bogată în minerale. Chiar dacă pare ciudat, apa nu fierbe din cauza presiunii ridicate.

De la o adancime mai mare de 9000 de m nu au mai fost gasiti pesti sau moluste,singura fauna fiind doar cea microbiana.

prima coborare in Groapa Marianelor
prima coborare in Groapa Marianelor

La 23 ianuarie 1960, Groapa Marianelor a fost vizitată de Jacques Piccard și Don Walsh, care, după o coborâre în batiscaf ce a durat 4 ore și 48 de minute, au atins adâncimea de 10916 m

O alta echipa de cercetatori coordonata de Ronnie Glud, de la Universitatea Danemarca de Sud din Odense,care au efectuat studii depsre Groapa Marianelor au avut însă surpriza să descopere că Groapa Marianelor era în realitate uimitor de bogată în materii organice. In concluzie importantul depozit de materie organică din Challenger Deep menţine o activitate microbiană crescută, în ciuda presiunilor extreme care caracterizează acest mediu

Oamenii de ştiinţă au constatat un consum biologic de oxigen de două ori mai mare decât într-un sit învecinat, care are adâncimea de doar 6.000 de metri.

Analiza sedimentelor prelevate din ambele situri a dezvăluit, totodată, concentraţii mai ridicate de celule microbiene în Challenger Deep.

Savanţii au utilizat un robot submarin special construit, echipat cu senzori foarte fini, capabili să calculeze consumul de oxigen de pe fundul oceanic. Ei au realizat şi câteva înregistrări video cu cea mai profundă zonă a Gropii Marianelor.

Cineastul canadian James Cameron, regizorul filmelor „Titanic” şi „Avatar”, a devenit in 2012 cu proiectul sau DEEPSEA CHALLENGE primul om din lume care a explorat, de unul singur, timp de mai multe ore, Groapa Marianelor şi a descris peisajul din această zonă a Terrei ca fiind unul „lunar, deşertic”

Linkuri utile: http://www.deepseachallenge.com/the-expedition/mariana-trench/

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments