Cu ajutorul diferitor carti ilustrate pentru copii oferim cel mai simplu mod de a face din lectura o placere, chiar si pentru acei copii care au o reticenta fata de aceasta.
Cu o carte fara desene, un copil tinde sa fie un ascultator pasiv, in timp ce niste carti pentru copii care contin imagini vii si frumoase il transforma intr-un participant activ, dornic sa puna intrebari si sa vrea sa afle deznodamantul povestii.
Chiar daca unii copiii pot citi deja, ei vor fi intotdeauna bucurosi sa citeasca povesti bogate in imagini si ilustratii, percepand acest lucru ca un bonus sau un premiu. Acest fenomen este mai sesizabil la copiii pentru care citirea necesita efort si timp mai mult decat la altii.
Aceasta „lectura” nu numai ca ii face pe copii sa participe pe deplin la proces, dar ii invata si sa impace cuvintele imaginii cu alte cuvinte din propozitie.
Lectura pentru prescolari
Copiii mai mari care deja au inceput sa citeasca diverse carti copii, se vor putea bucura de citirea intregului text, iar ilustratiile ii vor ajuta sa-si imagineze mai usor subiectul povestii.
Daca insa ii citesti tu micutului tau, te rog sa o faci cat mai lent. Lasa-l pe copil sa se gandeasca la propozitie, sa urmareasca desenele si evolutia povestii si sa se bucure de procesul de citire.
Prescolarul descopera literele
Alfabetizarea nu incepe doar cand copilul incepe a merge la scoala. De la nastere, bebelusii si copiii mici aduna abilitati pe care le vor folosi pe viitor la citit. Anii intre 3 si 5 sunt critici pentru dezvoltarea placerii de lectura si carti, asa ca rolul suprem urca pe umerii parintilor.
Cel mai bun mod de a insufla dragostea si interesul pentru lectura este sa ii citesti copilului tau.
Lectura iti ofera posibilitatea de a lega relatii apropiate cu copilul tau si ofera, de asemenea, o fereastra catre o lume a alfabetizarii in care copilul tau este pe cale sa intre.
Pe masura ce copilul tau trece de la a spune primele propozitii la a vorbi in paragrafe, vei incepe sa vezi repere interesante care se dezvolta odata cu lectura. Copilul va incepe sa recunoasca cuvintele peste tot (in strada, in vitrinele magazinelor, pe panoul publicitar, etc.) si va incepe sa le citeasca. Este un obicei uimitor prin care copilul descopera lumea din jur.
Cum il ajuta cititul cartilor
Cei mai multi prescolari carora li s-a citit, vor cunoaste numele cartilor lor preferate; vor sti sa tina corect o carte si sa intoarca paginile; isi vor aminti cuvinte si fraze familiare din cartile preferate.
Altii vor putea sa recunoasca si sa scrie cateva litere si cifre; sa alcatuiasca rime sau fraze lungi.
Unii prescolari ar putea chiar sa prezica ce se poate intampla in continuare intr-o poveste si sa repovesteasca povestea citita anterior. Si toate acestea datorita faptului ca tu, ca parinte, ai citit pentru si impreuna cu copilul tau.
Ce ai putea face mai mult de atat?
- Ajuta-l pe copil sa vada cum textul face deja parte din viata sa de zi cu zi
- Indica si citeste informatia de pe ambalajele produselor preferate, panouri, etichete, etc.
- Invata-l despre partile componenete ale unei carti
- Invata-l sa iubeasca si sa respecte cartile.
Este bine sa fii constient de faptul ca nu poti ajuta un copil sa invete ceva daca nu il inveti mai intai sa asculte si sa acorde atentie. Lectura este cea mai buna metoda de a ajuta un copil sa se concentreze, iar cititul zilnic ii ajuta sa invete cat mai multe din cele ce il inconjoara.