miercuri, februarie 1, 2023
AcasăMisterAnunnaki, Legenda zeilor extraterestrii

Anunnaki, Legenda zeilor extraterestrii

Anunnaki sau zeii extraterestri au fost tot mai des mentionati in diferite teorii ale conspiratiilor, adusi fiind in prin plan de bestseller-ul lui Zecharia Sitchin, Genesis Revisited. In cartea sa Sitchin a facut o ampla cercetare a mitologiilor antice, si a studiat ruinele megalitice lasate in urma de diverse civilizatii.

In cartile sale Sitchin vrea sa demonstreze ca aceasta rasa de extraterestri a modificat oamenii din punct de vedere genetic din mai multe motive. Teoria lui Sitchin, si-a castigat multi adepti, care au dezvoltat-o si mai mult, ajungand sa gaseasca dovezi ale existentei acestor extraterestri peste tot in lume, atat in trecut cat si in prezent. La baza teoriei stau zeii Sumero-Babilonieni, Anunnaki, ca fiind extraterestri de pe planeta Nubiru( a 12-a planeta).

Desi teoria zeilor extraterestri suna a roman SF, transformarea zeilor in fiinte si viceversa este un fenomen psihologic al oamenilor care a fost observat si relatat inca de pe vremea filozofilor antici greci si poarta numele de euhemirism dupa filoziful grec Euhemeros( 300 i.H.). Euhemirismul afirma ca zeii au fost de fapt, regi, regine, eroi, a caror fapte  au fot transformate in povesti si legende, de cele mai multe ori cu mari abateri de la realitate.

Asadar teoria Anunnaki este de fapt un euhemirism al vremurilor noastre prin care se incearca sa se explice fenomenele miraculoase ale legendelor antice prin tehnologii avansate ale unei rase extraterestre.

Teoria astronautului din antichitate

Cercetatorul Charles Fort si-a dedicat toata viata studierii diferitelor texte, desene si constructii antice si a identificat o serie de anomalii si mistere contrare perceptiilor realitatii fie ele stiintifice sau religioase.In incercarea de a explica aceste anomalii ale istoriei, un mare numar de scriitori au venit cu diferite teorii.Una dintre aceste teorii este si cea a astronautului din antichitate creata de  scriitorul elvetian Erich von Daniken.

La inceput teoria a fost ridiculizata insa ulterior si-a gasit adepti precum Zecharia Sitchin. Teoria are la baza un desen sumerian cu o figura ce aduce cu un astronaut din zilele noastre. Datorita faptului ca Sitchin era unul dintre putinii cercetatori care intelegeau si descifrau scrisul sumerian, teoria a prins credibilitate pentru multi adepti a lui Sitchin.

Crearea legendei Anunnaki

Zecharia Sitchin incearca sa denatureze realitatea, sa interpreteze obiceiurile si datinele anticilor sumerieni in folosul teorii sale.In realitate insa  nu este nevoie sa se creeze aceste interpretari intrucat chiar sumerienii spuneau ca zeii lor sunt planete si nu oameni, si povestile lor sunt mituri ce contin personaje ce interpreteaza aceste corpuri ceresti.

O lucrare de referinta in mitologia antica este Occidental Mythology scrisa de Joseph Campbell, care dupa  ample cercetari afirma in lucrarea sa ca fenomenele biblice precum exodul lui Moise nu sunt decat simple legende, iar in ceea ce priveste mitologia greaca, germanica sau celtica, pana si acestia spuneau, la fel ca si sumerienii, ca intamplarile sunt povesti iar personajele doar interpreteza anumite credinte.

Cu siguranta mitologia antica nu este insa la fel de interesanta ca posibilitatea ca in trecut o specie de extraterestri sa fi interactionat cu specia umana, de aici si interesul crescut pentru aceasta teorie.

Credinta astrala a anticilor

Turnul Babel
Turnul Babel

In antichitate oamenii nu erau atat de prosti si naivi precum sunt prezentati in multe materiale, ci chiar surprinzator de avansati. Ei au dezvoltat de-a lungul  a zeci de generatii ei dezvoltasera un sistem astronomic complex in care urmareau miscarea diferitelor corpuri ceresti. Aceste observatii astrale au fost dezvoltate de toate civilizatiile din antichitate. Viata insasi a fost ordonata in functie de miscarile astrelor, in functie de miscarea de rotatie a pamantului, de miscarea lunii in raport cu pamantul, sau miscarea lunii in raport cu soarele. Pe baza acestor observatii astrale s-au dezvoltat, agricultura si navigatia. Cum oamenii erau dependenti de agricultura, nu este de mirare ca au ajuns sa venereze astrele cu ajutorul carora stiau cand sa semene si cand sa culeaga.

Ceea ce face Sutchin nu este decat sa interpreteze aceste legende cu scopul de crea o poveste  interesanta, aspect care nu este deloc in folosul acestor oameni care in trecut cu ajutorul cunostintelor lor au reusit sa impinga civilizatia inainte.

De exemplu sumerienii ii mentionau pe Anunnaki ca fiind paznicii celor ”7 porti” prin care trebuia sa treca ”fiul Domnului” in ”lumea de dincolo”.

Anunnaki erau de asemenea ” spiretele pamantului”. Nu are rost sa interpretezi o legenda care de la bun inceput nu a vrut sa fie dacat o legenda. Oamenii in trecut pur si simplu nu erau atat de naivi incat sa confunde o planeta cu un om si viceversa.

 Cultura sumeriana nu a aparut dintr-odata ci s-a dezvoltat incet, treptat. S-au facut multe descoperiri legate de aceasta civilizatii, una dintre cele mai importante fiind orasul Ur care a fost descoperit la milocul secolului al 19-lea.Cultura insa nu a disparut, ea s-a transformat incet, s-au uitat doar scrierile si credintele originale. Din textele cuneiforme descoperite se stie ca zeii sumerieni de acum 3500 de ani erau Enlil/Ellil, Utu/Shamash, Marduk/Merodach, Gilgamesh, Nanna/Sin, Inanna/Ishtar, Ea/Enki, Dumuzi/Tammuz. Unele dintre aceste zeitati  sunt mentionate printre cele denumite ”Anunnaki” si/sau ”Igigi”. Despre Zeitatile Anunnaki se spune ca ar fi 7, 50 sau 900

Nici unul dintre aceste caractere nu este insa o persoana istorica, intrucat cum am mai spus, chiar sumero-babilonienii spunea despre acestia ca reprezinta planetele. Atunci printre planete erau incluse si Soarele si Luna.

Catholic Encyclopedia spune referitor la Babel ca ”turnul in trepte Birs Nimrud avea 7 platforme colorate in 7 culori: negru, alb, galben, albastru, rosu, argintiu si auriu, si venerau in aceeasi ordine zeii astrali Adar (Saturn), Ishtar (Venus), Merodach (Jupiter), Nebo (Mercur), Nergal (Marte), Sin (Lunan), Shamash (Soarele).

Enlil/Ellil/Bel

”Regele Anunnaki” , Enlil este zeul furtunii si vantului, cunoscut si ca Bel sau Baal in unele texte biblice ce il atribuie zeului Soare la Canaanieni. Enlil si Ninlil au dat nastere zeului Nanna ce reprezinta Luna, zeitate foarte importanta a sumerienilor, cunoscut  ca Sin la babilonieni. Despre Sin se face referire si in Biblie unde se spune ca era zeitatea venerata in Ur si Harran.Evident insa  ca nici Sin si nici „parintii lui” nu sunt persoane reale sau extraterestri.

Sin/Shamash

Zeul ce reprezinta Luna, Sin, este tatal lui Smash, Zeul babilonian ce reprezinta soarele, venerat in trecut de israeliti. Soare in ebraica inseamna ”shamash”. Zeul Soare Shamash era denumit „sublimul judecator al Anunnaki”

Enki/Ea

Fiul lui Enki/Ea era”comandantul Anunnaki” sau zeul apelor, denumit Marduk/Merodach sau Mordecai in cartea biblica Ishtar. Marduck mai este mentionat si ca ”regele Igigi”.Marduck era era zeul suprem al babilonienilor si reprezenta Planeta Jupiter, desi in unele texte mai tarzii se face referire la el ca  si ” Bel-Marduk” si intruchipeaza si Zeul Soare deasemenea.

Unul din cele 50 de nume ale lui Marduk este si ”Nibiru” sau ”Nebiru” ce se poate asemana cu termenul egiptean”Neb-Heru” ce inseamna ” Zeul Soare”. La egipteni acest zeu Heru este reprezentat ca un soim cu aripile deschise si o sfera pe cap,ce reprezenta soarele.

In loc sa reprezinte ”a 12 planeta” mentionata de Sitchin, se face referire la Nibiru sau personificat ”Nebo” ca la un erou ce reprezenta soarele, si este similar lui Moise din Biblie. Nibiru este deseori desenat ca un disc inaripat.In ceea ce priveste a 12-a planeta, pana in ziua de azi astronomii nu au putut sa o gaseasca, deci cel mai probabil nici nu exista.

Gilgamesh

Semizeul Gilgamesh este reprezentat ca luptandu-se cu „taurul astral” si este deseori intalnit si la Persani ca fiind Zeul Mithra, infatisat tot omorand un taur.

Ghilgames este intr-o oarecare masura similar cu semizeul grec Hercule, intrucat si acesta , ca si Hercule trece printr-o sumedenie de aventuri eroice descrise in Epopeea lui Ghilgames.

Inanna/Ishtar

Zeitatii Inanna i se atribuie planeta Venus, constelatia Virgo, alteori Luna sau chiar Pamantul.Babilonienii spuneau ca este ”unul din cei sapte care hotaraste soarta”.

Exista similitudini si cu zeitatea greaca Hades, zeul lumii de dincolo, care a permis Persefonei sa iasa din nou in lume pentru a crea primavara, Inanna a permis zeului Dumuzi/Tammuz sa ramana in lumea de dincolo doar sase luni pe an pentru a crea anotimpurile vara si iarna.

Dumuzi/Tammuz

Unul din ultimii Anunnaki era „Zeul Pastor” Tammuz, care era venerat si in Ierusalim dupa cum spune cartea lui Ezekiel(8:14)

In „Babylonia” se face referire la Tammuz ca fiind in interiorul Gradinii Edina sau Eridu:”Aici crestea o vita de vie neagra;era un loc minunat,chiar langa abis.In casa minunata, ce este ca o padure cu multe umbre, nici un om nu se aventureaza in mijlocul sau.In mijlocul ei este zeul Tammuz. Intre gurile raului de pe ambele parti.”

Al saptelea iad

In Epopeea lui Gilgamesh, Anunnaki apar in felul urmator:

”Potopul: Nergal darama barajele apelor de jos, Ninurta regele razboiului a inlaturat digurile si cei sapte judecatori ai iadului, Anunnaki, cu tortele lor, au incendiat pamantul cu focul viu.”

”Apele de jos” reprezinta raiul, si Annunaki erau judecatorii care hotarau soarta pamantului si purtatorii de lumina pe cerul noptii.Se mai face referire la ei si ca ”cele sapte sfere de jos” dupa cum Barbara G. Walker relateaza in ”The Woman’s Encyclopedia of Myths and Secrets”:

”Cei sapte diavoli exorcizati din Maria Magdalena se pare ca au fost cei sapte Maskimi sau Anunnaki, spirite sumero-akadiene ale celor sapte sfere de jos, nascuti din zeita Mari. O tablita akadiana spunea despre ei ca ” Sunt sapte! In adancul oceanului sunt sapte! In ceruri sun sapte!”

Walker spune deasemena in ”The Woman’s Dictionary of Symbols and Sacred Objects”:

”Universul era perceput in antichitate ca un ansamblu de cupole de cristal, puse una peste alta, iar Pamantul era in mijlocul acestor cupole. Acest sistem era conceput pentru a explica cum de stelele ramaneau fixe in timp ce planetele se miscau in raport cu pamantul.Sferele erau  de la interior la exterior, corelate cu zilele saptamanii,sfera Lunii, sfera lui Marte, Mercur, Jupiter, Venus,Saturn si sfera Soarelui. Ultima sfera, a opta, era cel mai inalt cer si casa Zeului Suprem”.

teoria sumerienilor
Teoria sumerienilor despre cosmos

”Corolar cu aceasta teorie se credea deasemenea ca exista sapte sfere interioara Pamantului, cele sapte iaduri, spre carer calatoreu Dumuzi si Inanna(Tammuz si Ishtar).Cele sapte porti ale celor sapte iaduri erau pazite de cei sapte Anunnaki sau Maskim, omologii spiritelor planetare. Conform unei tablite magice akadiene”Ei au pornit din adancul ocenului, din locurile cele mai ascunse”.

”Primii crestini credeau ca sufletele umane coboara din cerul cel mai inalt, luand cate un pacat din fiecare din cele sapte sfere pe care le intalnea: dorinta de la Venus, furia de la Marte si tot asa.Dupa moarte sufletul daca era crestinizat, se credea ca isi lasa toate pacatele in cele sapte sfere planetare ca in cele din urma sa ajunga inapoi in cerul cel mai inalt”.

 Anticii credeau deci depre Anunnaki ca sunt imaginea opusa a celor sapte sfere planetare,”cele sapte sfere de jos” imaginea oglindita a celor sapte planete.Acest motiv al celor sapte judecatori este deasemenea intalnit si in mitologia slava, unde sunt clar identificati cu planetele.

Anunnaki este un termen generic al zeilor, in special al semizeilor si s-ar putea traduce cu ”zei ai cerului si pamantului”. ”An” sau ”Anu” inseamna cer si reprezinta zeul cerului, iar Ki inseamna pamant, si se poate interpreta ca zeul Pamantului.

Concluzie

In realitate mitologia nu trebuie luata ca un document istoric. Este evident ca anticii care au creat aceste mituri cunosteau de fapt mult mai bine Universul si legile sale.Mai mult chiar arhitectura , arta, scrierea, si traditiile acestor culturi antice Sumero-Babiloniana, Indiana, Egipteana, Caldeana, Feniciana, Canaaneana  arata un grad de dezvoltare chiar superior celor care le-au urmat. In relitate in termeni ai cunoasterii cosmice se poate spune ca omul a regresat, intrucat a interpretat (si inca interpreteaza) mituri stravechi ca fapte veridice. Se vede ca toate religiile au avut la baza venerarea planetelor si in special a Soarelui.Chiar si cea mai raspandita credinta din ziua de azi, crestinismul, are la baza aceste credinte strevechi.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments