luni, noiembrie 28, 2022
AcasăNaturaSon Doong - Cea mai mare pestera din lume

Son Doong – Cea mai mare pestera din lume

Pestera Son Doong (in vietnameza: Hang Son Doong) este cea mai mare pestera din lume, localizata in provincia Quang Binh, din Vietnam. A fost descoperita de un localnic pe numele sau Ho Khanh, in 1991 si explorata pentru prima data in 2009, de catre o echipa de speologi britanici. Numele “Son Doong” inseamna “pestera raului din munte”. S-a format acum 2-5 milioane de ani prin eroziunea apei raului a gresiei de sub munte. Acolo unde gresia a fost slabita, tavanul s-a surpat, creand astfel imense crevase prin care se poate observa cerul.

cea mai mare pestera din lume

Cea mai mare pestera din lume are peste 200 de metri latime. 150 metri inaltime si aproximativ 9 km. lungime, cu grote indeajuns de mari incat sa poata gazdui un cartier de locuinte in interior. Pestera este de doua ori mai mare decat Pestera Caprioarei (Deer Cave) din Malaezia, cea care detinea titlul de cea mai mare pestera din lume, pana acum. Pestera Son Doong a fost clasificata drept cea mai mare pestera din lume de catre Asociatia Speologilor din Marea Britanie (British Cave Research Association – BCRA) si prezentata drept cea mai frumoasa si fascinanta pestera a lumii.

Cea mai mare pestera din lume este ascunsa in terenul pietros al Parcului National Phong Nha-Ke Bang dn provincia Quang Binh, langa granita cu Laos. Intreaga pestera este compusa dintr-o retea de aproximativ 150 de pesteri, multe inca neexplorate, in muntii Annamite si este foarte dificil de traversat. In timpul primei expeditii, echipa de speologi a explorat aproape 4 km. din pestera Son Doong, pana au dat de un zid calcifiat de 60 metri inaltime, pe care l-au numit Marele Zid al Vietnamului. Deasupra acestui zid, echipa de speologi a reusit sa faca o bresa prin care au zarit lumina, insa nu au reusit sa vada ce se afla dincolo.

Dupa cum puteti vedea in aceste poze uimitoare facute de catre fotograful Carsten Peter, exista chiar si o jungla in interiorul pesterii. Din cauza portiunilor prabusite de tavan, vegetatia a inceput sa creasca si sa formeze ceea ce este acum cea mai mare jungla dintr-o pestera. Aceasta este destul de mica, insa, data fiind locatia sa, este practic incredibila si a fost numita “Gradina Edenului”.

Carsten Peter din Munchen, Germania, a facut pozele in 2010, cand s-a alaturat echipei de speologi britanici si germani ce au condus o expeditie mai in adancul pesterii. Scopul expeditiei a fost sa faca o explorare completa a Hang Son Doong si de a crea o baza fotografica a pesterii. Carsten spune ca a petrecut 2 saptamani in interiorul pesterii unde a dormit intr-un sac de dormit si si-a petrecut timpul explorand si fotografiind secreta lume subterana. “Am descoperit noi parti ale pesterii, este o zona imensa iar pentru a le gasi si a le accesa este foarte dificil”.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments