luni, noiembrie 28, 2022
AcasăStiintaSfarsitul tragic al Universului

Sfarsitul tragic al Universului

Tot mai multe dovezi ne demonstreaza ca intradevar formarea Universului a avut loc printr-o explozie ”The Big Bang”.Dar ce se va intampla cu Universul ramane un mister.Astronomii spun ca soarta Universului depinde de cine va castiga lupta dintre materia neagra, gravitatie si densitate. Sunt trei scenarii in ceea ce priveste soarta Universului.

The Big Crunch(Marea Implozie)

Gravitatia invinge, astfel toate galaxiile, stelele, planetele incep sa se atraga una pe cealalta, pana ce se va comprima toata materia din Univers intr-un punct.

The Big Rip(Marea Ruptura)

Expansiunea Universului are loc intr-un mod accelerat, pana cand galaxiile, stelele, planetele, atomii, si chiar spatiul, se rup una de cealalta, nu mai exista atractie gravitationala intre ele.

The Big Freeze(Marele Inghet)

Undeva intre primele doua este si cel mai probabil scenariu, in care expansiunea Universului nu este suficient de mare incat sa rupa legaturile dintre elemente si nici atractia gravitationala nu este suficient de puternica incat sa restranga Universul si sa-l comprime la loc intr-un punct.

Acesta va continua sa se extinda, mutand tot ceea ce vedem astazi pe cer dincolo de orizontul cosmic, unde vor fi atat de departe incat lumina lor nu va mai putea ajunge la noi.

Cerul va fi negru si in timp ce toate stelele vor disparea, Universul se va extinde tot mai mult, materia se va raci si tot Universul va fi lipsit de activitate.

When astronomers first realized the universe was accelerating, the conventional wisdom was that it would expand forever. However, until we better understand the nature of dark energy other scenarios for the fate of the universe are possible. This diagram outlines these possible fates.

Sfarsitul Universului

Foarte importanta este si forma geometrica a Universului.In functie de aceasta forma pot exista 3 scenarii:

Scenariul 1: Universul are o forma finita

Intr-un Univers cu forma inchisa,sferica sau elipsoidala, in care densitatea  este de 5 atomi de hidrogen pe metru cub(o densitate critica),in cele din urma gravitatia va stopa expansiunea Universului, dupa care va incepe atractia si comprimarea materiei pana ce totul va fi strivit intr-un singur punct.

Scenariul 2: Universul are o forma infinita

Daca forma Universului este deschisa, ca o potcoava, acesta va continua sa se extinda continuu, indiferent de materia neagra.Rezultatul in acest caz este fie Marele Inghet fie Marea Ruptura

Scenariul 3: Universul este plat

Fara materia neagra, un Univers plat se va extinde continuu, dar intr-un ritm decelerat.

Cu influenta materiei negre , Universul intai isi va  decelera expansiuneadatorita atractiei gravitationale, dupa care va incepe sa se comprime intr-un singur punct.

Va urma…

Articolul precedent
Articolul următor
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments