luni, noiembrie 28, 2022
AcasăMisterRudolph Fentz, Omul care a calatorit in timp

Rudolph Fentz, Omul care a calatorit in timp

Aparitia misterioasa a domnului Rudolph Fentz

In anul 1950, un om cu perciuni mari si haine ca din epoca victoriană a apărut în Times Square,New York. Martorii au spus că s-a uitat speriat in jur, iar apoi un minut mai târziu, el a fost lovit de o mașină și a decedat

Oficialii de la morgă pentru a-l identifica au căutat in buzunarele hainelor sale și au găsit următoarele obiecte:

  • O fisa de cupru cu o valoare inscriptionata de 5 cenți, si cu numele unui salon.
  • O chitanta pentru îngrijirea unui cal și spălarea unei trasuri,chitanta emisa de o firma de pe Lexington Avenue, firma care insa nu figura in nici un registru.
  • Aproximativ 70 de dolari în bancnote vechi
  • Cărți de vizită cu numele Rudolph Fentz și o adresă de pe Fifth Avenue
  • O scrisoare trimisă la această adresă,datata cu iunie 1876 si expediata din  Philadelphia

Nici unul dintre aceste obiecte nu prezentatu semne de uzura, cu exceptia bancnotelor.

Căpitanul Hubert V. Rihm de la Departamentului persoanelor dispărute din New York a incercat sa foloseasca aceste informații pentru a identifica omul. El a descoperit că adresa de pe Fifth Avenue era a unei firme, insa proprietarului actual nu auzise de numele Rudolph Fentz,si nici nu a recunoascut poza acestuia. Numele Rudolph Fentz nu era listat in cartea de telefoane, nu i se luasera niciodata amprentele si nu figura in baza de date a politiei, și nimeni nu l-a raportat dispărut.

Rihm a continuat ancheta și a găsit în cele din urmă un Rudolph Fentz Jr. într-o carte de telefon din 1939. Rihm vorbit locuitorii blocului, la adresa menționată, care si-au amintit de un anume Fentz și l-au descris ca pe un om de 60 ani care lucra in zona respectiva.In 1940 dupa ce s-a pensionat insa vecinii au pierdut legatura cu el deoarece acesta s-ar fi mutat la o alta adresa.

Contactand banca care a administrat propritatea Rihm a aflat ca Rudoplh Fentz Jr a murit cu cinci ani înainte, dar ca sotia acestuia era încă în viață si ultima adresa declarata bancii era din Florida. Rihm a contactat-o și a aflat că tatăl soțului ei a dispărut în 1876 la vârstă de 29 de ani. Ea stia de la sotul ei ca acesta plecase la o plimbare de seară și nu sa mai întors.

Cazul a fost prezentat incepand cu anul 1970 in multe reviste ca informatie sigura,si  drept dovada a calatoriei in timp

Rudolph Fentz – o legenda urbana

In anul 2000 jurnalistul Crhis Aubeck a efectuat o serie de cercetari despre cazul Rudoph Fentz si a concluzionat din lipsa de dovezi ca povestea este fictiva si inspirata din nuvela SF scrisa de Jack Finney  si publicata in revista Collier in 1951 sub titlu de ”I’m Scared”. Povestea scrisa de Finney corespunde intamplarilor, sau poate fi inspirata din acestea.

Finney insa a murit in 1995 si nu a mai putut fi chestionat cu privire la inspiratia sa pentru nuvela.

Cazul totusi a fost declarat inchis, presa si investigatorii nemaiacordand importanta subiectului.

In anul 2007 insa situatia devine cu totul alta intrucat un jurnalist care lucreaza pentru Berlin News a gasit in arhivele ziarului un articol din aprilie 1951, si care relateaza un accident de masina fatal pe o strada din New York.In accident a decedat un tanar imbracat intr-o tinuta demodata acelei perioade,insa numele acestuia a ramas un mister intrucat asupra sa nu s-a gasit nici un act de identitate.Asadar povestea lui Jack Finney este inspirata din acest eveniment si nu viceversa. Articolul din Berlin News a aparut cu 5 luni inainte ca Jack Finney sa publice nuvela.

Desi cu un iz de legenda urbana, povestea ramane un mister interesant care merita cercetat.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments