miercuri, iunie 19, 2024
AcasăNaturaLacul Hillier - Cel mai Mare lac Roz din Lume

Lacul Hillier – Cel mai Mare lac Roz din Lume

Lacul Hillier este cel mai mare lac roz din lume

In Australia, mai precis pe insulele Middle Island, care alcatuiesc arhipeleagul Recherche se gaseste unul dintre cele mai mari lacuri roz care exista in lume.

Are o lungime de aproimativ 600 de metri, si este inconjurat de o plaja de nisip si marginit de paduri de niaouli si eucalipt.

lacul hillerPrimul care a descoperit lacul Hillier si a facut consemnari despre el este Matthew Flinders.El a observat lacul in ianuarie 1802 cand facea o ascensiune pe varful insulei, varf care ii poarta si numele, Varful Flinders.

Culoarea roz a acestui lac este un mister, specialistii neajungand inca  la un consens, banuindu-se ca rozul apei este dat de o vopsea produsa de Dunaliella salina si Halobacteria. O alta ipoteza este ca bacteriile halofilice de culoare rosie s-au fixat in crustele de sare, iar numarul lor fiind foarte mare apa a ajuns sa para de culoare roz.De altfel aceste specii de bacterii sunt singurele care traiesc in apele lacului

Interesant este ca apa isi pastreaza culoarea chiar si atunci cand este imbuteliata sau mutata in recipiente.

Apa din lacul Hillier nu contine toxine sau substante acide,deci nu afecteaza pielea corpului uman.Mai mult chiar apa din lac este imbuteliata si folosita ca medicament pentru dureri de stomac si indigestii

Primele cercetări cu scopul de a determina cauza exactă a colorării apelor lacurilor din Australia s-a făcut în anul 1950 când cecetătorii au descoperit motivul pentru care apele lacurilor aveau acestă culoare roz. Potrivit cercetătorilor un anume tip de alge sunt în măsură să elimine în apă un anumit pigment roșu, iar acesta colorează apele lacurilor din Australia

Lacul Hillier este considerat una dintre minunile Australiei, alaturi de Uluru, “piatra sacra” , Marea Bariera de Corali sau Padurea de Eucalipt.

In total, in lume exista opt lacuri roz demne de notat, jumatate dintre acestea fiind în Australia: Lacul Retba (Senegal), Laguna Hutt (Australia), Lacul Roz (Australia), Lacul Hillier (Australia), Salina de Torrevieja (Spania), Dusty Lake Rose (Canada), Masazirgol (Azerbaidjan) si Quairading Pink Lake (Australia).

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments