luni, noiembrie 28, 2022
AcasăSpatiuIn Atmosfera Lui Jupiter Are Loc Formarea Diamantelor

In Atmosfera Lui Jupiter Are Loc Formarea Diamantelor

In atmosfera planetelor Saturn şi Jupiter presiunea in atmosfera este atat de mare incat poate duce la formarea diamantelor care cad în ploaie pe suprafaţa acestora, potrivit unui studiu prezentat în timpul unei conferinţe care a avut loc în oraşul Denver

Diamantul face parte dintre cele mai dure materiale care se găsesc pe Terra. Este un mineral care se formează când carbonul este supus unor condiţii specifice şi extreme,  în mod normal, la temperaturi care depăşesc 1.100°C şi la presiuni de minimum 4,5 gigapascali.

Prin intermediul experimentelor de laborator şi programelor computerizate, sa studiat modul în care carbonul se comportă în astfel de condiţii şi  informaţiile obţinute au fost comparate cu observaţiile făcute recent la nivelul planetelor Saturn şi Jupiter.

Presiunile foarte mari pot duce la formarea diamantelor
Presiunile foarte mari pot duce la formarea diamantelor

Sa  ajuns la concluzia că cele două planete întrunesc condiţiile necesare pentru formarea diamantelor, pornind de la metanul care se găseşte în atmosfera lor şi de la furtunile care le „mătură” solul. Aceste furtuni sunt suficient de puternice să „spargă” moleculele de metan din atmosfera planetelor, după cum o sugerează datele colectate de sonda spaţială Cassini.

Acest fenomen dă naştere unor particule mai simple de carbon, care cad în atmosferă până ating o zonă densă, apoi, supuse presiunilor ridicate, se transformă în grafit, o formă minerală stabilă de carbon. Continuându-şi căderea, în straturile mai adânci ale atmosferei, grafitul este supus unor noi niveluri ridicate de temperaturi şi presiuni, fapt care conduce la formarea diamantelor în formă solidă. In urma acestui proces se pot forma mii de tone de diamante pe an.

Planeta Saturn
Planeta Saturn

Totuşi, diamantele nu rămân în această stare la suprafaţa lui Saturn şi Jupiter, formând un uriaş ocean de „diamante lichide” din cauza temperaturilor existente la nivelul solului.

Aceasta nu este pentru prima dată când această teorie este vehiculată. Studii anterioare au sugerat că Uranus şi Neptun ar putea fi „producătoare de diamante”. Însă este pentru prima dată când sunt vizate Jupiter şi Saturn, care, comparativ cu Uranus şi Neptun, au niveluri mai mici de metan în atmosferă. Astfel, dacă în atmosfera lui Saturn metanul reprezintă 0,5%, iar în cea a lui Jupiter, 0,2%, pe Neptun şi Uranus această cifră se ridică la 15%.

În cazul lui Neptun şi Uranus, însă, diamantele nu se topesc, pentru că temperaturile sunt mai scăzute.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments