Despre Clonare

Despre Clonare

Prin inginerie genetica se intelege ansamblul de tehnici prin care omul intervine asupra codului genetic. Efectele tehnologiei ADN-ului recombinat sunt mult mai mari decat in cazul fertilizarii artificiale. Eventuale schimbari ale codului genetic, care trebuie inteles ca un patrimoniu al intregii omeniri, presupun schimbari care ar putea afecta, in timp, generatii intregi. In foarte multe cazuri de experimente si clonari, nu se poate face o distinctie intre ingineria genetica si manipularea genetica, mai ales cand nu se urmareste in mod evident procreatia.

embrion uman
embrion uman

Clonare („klon”, in greaca, inseamna „germen”, „vlastar”, „ramurica”, „crenguta”) este definita ca o metoda prin care se produc clone, adica organisme, celule sau molecule identice. Exista o clonare naturala, cand, pornind de la acelasi zigot, apar gemenii. In antichitate, a fost cunoscuta clonarea la plante (vita-de-vie, pomii fructiferi), care se pot inmulti astfel, cu pastrarea caracteristicilor genetice. Cultivate in vitro, celulele vegetale, cat si cele animale, pot evolua in clone. Dupa diviziune, rezulta doi embrioni identici din punct de vedere genetic. Cele doua organisme au acelasi patrimoniu genetic, dar au organisme proprii. Pornind de la modelul natural, a fost perfectata o tehnica, ce consta in separatia blastomerilor, cand embrionii au 60-80 de celule, dupa 6-7 zile de la concepere. Metoda a fost pusa in practica in Franta, in 1982.32 Prin aceasta tehnica, care se desfasoara, in principiu, ca si reproducerea sexuata din natura, se obtin cupluri de gemeni identici genetic.

transplant de nucleu in ovule
transplant de nucleu in ovule

Cea mai frecventa metoda de clonare se realizeaza prin transplant de nuclee in ovule. Inca din 1955, cand s-au facut primele experiente pe broasca, s-a observat ca transferul de nucleu trebuie realizat in faza cand celulele au totipotenta, adica au capacitatea de a regenera. Celula este denucleata si, in citoplasma ei, se introduce nucleul unei celule adulte. Zigotul va mosteni intreg patrimoniul genetic al donatorului. Organismul rezultat nu mai pastreaza nimic de la cele de la care au provenit gametii.

Clonarea umana

Tehnica transferului nuclear a fost aplicata, pana la urma, si fiintelor umane. Primele informatii despre rezultate ale cercetarii in acest domeniu au aparut in 1993, cand doi cercetatori americani, J.Hall si R. Stilmann, au anuntat intentiile lor de a face asemenea experimente pe celule umane. Mai tarziu, in 1998, intr-un centru de sterilitate al unui spital din Seul, a fost obtinut, prin tehnica Honolulu, un embrion uman. Nucleul folosit apartinea aceleiasi persoane de la care fusese prelevat ovulul. Procesul de clonare a fost intrerupt in momentul in care divizarea ajunsese la patru celule, datorita restrictiilor impuse de guvernul coreean. Oameni de stiinta din Statele Unite au declarat, in 2001, ca au efectuat  o clonare de embrioni de maimuta. Peste cateva luni, la 24 noiembrie 2001, cercetatorii de la Advanced Cell Technology au anuntat obtinerea mai multor embrioni umani clonati in scop de cercetare a celulei stem.

Partizanii clonarii umane atrag atentia ca nu trebuie neaparat sa urmarim nasterea unui organism uman complet dezvoltat. Clonarea ar putea fi solutia pentru o serie de boli in prezent netratabile. De exemplu, Marea Britanie a legalizat utilizarea embrionilor umani pentru cercetarile care sunt indreptate in directia vindecarii unor maladii ca Parkinson si Alzheimer.

Cercetatorii de la Cambridge au gasit o cale de a transforma celulele dezvoltate complet de la un adult in celulele stem, iar specialisti din California au transformat tesut de grasime in muschi, oase si cartilaje. O companie din New Jerssey a declarat ca a elaborat o noua tehnica de obtinere a unei surse bogate de celule stemice din placenta expulzata la nastere din uterul unei femei. Medici din Canada au tratat un copil de 9 luni, bolnav de cancer, cu celule stem extrase din cordonul sau ombilical.

oita Dolly
oita Dolly

Compania, care a finantat cercetarile pentru clonarea oitei Dolly, a anuntat ca cercetatorii sai au inregistrat succese in transformarea pielii de vaca in celule ale inimii, iar cercetatori din Sheffield si Cardiff au descoperit un mod de regenerare a oaselor si a celulelor creierului. Compania Osiris Therapeutics din Baltimore (SUA) s-a specializat in restaurarea tesutului distrus sau bolnav. Au fost obtinute celule care pot reface tesuturi de maduva osoasa, oase, cartilagii, ligamente, tendoane, grasime precum si muschi. Aceasta companie considera ca a gasit tehnici, prin care sa se trateze multe afectiuni, imbatranirea si bolile degenerative. e crede ca celulele stem embrionare ar avea un potential mai mare decat celulele stem de adult. Folosirea lor insa reprezinta un grav atentat la adresa vietii umane. Recoltarea celulelor presupune moartea embrionilor. Exista tendinta de a se produce embrioni umani pentru a se obtine celule stem, de fapt, pentru a fi distrusi.

dr Panayiotis Zavos
dr Panayiotis Zavos

Doctorul Panayiotis Zavos, britanicul nascut in Cipru care sustine ca a clonat mai multi embrioni umani, a starnit reactii dure din partea comunitatii stiintifice si medicale, unele personalitati cerand ca acesta sa fie inchis.
Procesul de clonare presupune prelevarea de material genetic din ovocitul unei femei si inlocuirea lui cu o celula din pielea acesteia sau de la partenerul sau. Stimularea prin curent electric face ca ovocitul sa inceapa sa se divizeze si sa se dezvolte, formand un embrion.
Declaratiile lui Zavos sunt inca privite cu rezerva de personalitatile din domeniul sanatatii si stiintei. Orice copil nascut in urma procesului de clonare ar avea probleme genetice si va muri prematur, potrivit cercetatorilor.
Zavos sustine ca are deja 100 de pacienti, clonarea fiind ultima sansa de a avea un copil pentru unele cupluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole aleatorii

Din aceeasi categorie

Cum descopera prescolarul lectura prin diverse carti ilustrate pentru copii

Cu ajutorul diferitor carti ilustrate pentru copii oferim cel mai simplu mod de a face din lectura o placere, chiar si pentru acei copii care au...

Groapa Marianelor – Ultimile Descoperiri

Terra inca mai ascunde multe mistere, intrucat oamenii au investigat doar 5% din fundul oceanelor, locuri care pot scunde inca forme de viata sau...

Clonarea – Avantaje si Dezavantaje

Clonarea este un procedeu destul de controvesat inca. Insa trebuie sa fim obiectivi si sa vedem atat vantajele cat si dezavantajele clonarii, doar asa...

 Cel Mai Avansat Robot – ECCERBOT

Ne apropriem cu pasi repezi de scenariile din filmele SF cu roboti precum Data din Star Trek. Cel mai avansat robot in momentul de fata...