Avem impresia ca traim intr-un mediu stabil, si ca temperaturile vor fi mereu aceleasi, insa Pamantul este intr-o permanenta schimbare. De-a lungul istoriei sale suprafata Terrei a fost un enorm desert, o jungla imensa sau complet acoperita cu gheata. Au fost perioade in care pe teritoriul actual al Romaniei puteau fi intalniti rinoceri, mamuti sau hipopotami si perioade in care toata tara era sub gheata. Schimbarea climei are loc si in prezent, insa aceasta se intampla de-a lungul a zeci de milioane de ani.
Care sunt factorii care pot influenta schimbarea climei pe Pamant ?
Puterea Soarelui
Aproape toata energia care influenteaza climatul Pamantului provine de la Soare. Energeia solara strabate o distanta de 149.600.000 dupa care este absorbita de atmosfera Pamantului. Doar 40% din energia solara interceptata de atmosfera, ajunge pe suprafata planetei noastre, restul este fie reflectata fie absorbita de gazele din atmosfera. Energia emisa de Soare nu este constanta, ea poate varia in timp, fapt ce poate schimba drastic temperaturile pe Terra.
Campul magnetic al Pamantului
Schimbarea orbitei Pamantului
Orbita Pamantului in jurul Soarelui nu este circulara, ci in forma de elipsa cu distante variabile fata de Soare. Aceasta orbita poate avea mici variatii de-a lungul sutelor de milioane de ani. Cateodata este aproape circulara, cu o distanta egala fata de Soare, dar poate fi si cu o forma eliptica alungita, astfel incat distanta fata de Soare poate varia, deci si intensitatea energiei captate poate varia.


Schimbarea axei de rotatie a Pamantului
Pamantul se roteste in jurul unei axe(o axa ce uneste polul nord cu polul sud) cu un unghi de inclinatie.
Atunci cand unghiul de rotatie al pamantului creste verile devin mai calduroase, iar iernile mai friguroase. Acest unghi se modifica intr-o perioada de 41000 de ani de la 22.1 grade la 24.5 grade dupa care revine iar la rotatia initiala.

Gazele cu efect de sera din atmosfera
Gazele cu cel mai ridicat efect de sera din atmosfera sunt: dioxidul de carbon,protoxidul de azot, metanul, ozonul si vaporii de apa. Dintre toate aceste elemente, vaporii de apa au rolul cel mai semnificativ in retinerea caldurii in atmosfera. Aceste gaze creaza un efect de sera, captand radiatia solara, si mentinand temperatura crescuta.

Dioxidul de carbon din oceane
Oceanele contin mai mult dioxod de carbon (CO2) decat atmosfera, mai mult chiar apa oceanelor poate absorbi dioxidul de carbon din atmosfera.
Cand se afla in apa oceanelor dioxidul de carbon nu retine caldura cum o face in cazul cand se afla in atmosfera. Daca dioxidul de carbon este eliberat din ocean atunci temperatura creste, daca este absorbit temperatura scade.
Placile tectonice
De-a lungul timpului placile tectonice au modificat suprafata planetei, astefel continentele fiin intr-o continua miscare, aflandu-se in diferite pozitii ale globului in diferite perioade de timp. De exemplu, acum 300 de milioane de ani Europa se afla in zona ecuatoriala si climatul era mult mai calduros. Miscarile placilor tectonice duc la formarea muntilor si a vulcanilor, alte elemente care pot modifica clima.


Curentii oceanelor
Oceanele absorb foarte multa caldura, asadar modificarea curentilor afecteaza clima atat in zonele de coasta cat si in interiorul continentelor. Curentii oceanici muta mase enorme de apa calda sau rece in jurul planetei. Directia curentilor se poate modifica asadar zone intregi se pot raci sau incalzi datorita acestora.

Vegetatia continentelor
La scara globala vegetatia si clima se afla intr-o stransa legatura.Vegetatia absoarbe dioxidul de carbon din atmosfera lucru ce duce la scaderea temperaturii. Cu cat planeta noastra este mai acoperita cu vegetatie, cu atat mai putin dioxid de carbon va fi in atmosfera, iar temperaturile vor fi mai mici. Zonele verzi joaca un rol foarte important in incalzirea globala in momentul de fata. Odata cu dezvoltarea civilizatiei umane si a numarului de oameni, zonele impadurite au fost defrisate atat datorita consumului de masa lemnoasa cat si pentru a face loc terenurilor agricole.
Defrisari in padurea Amazoniana
Echilibrul naturii
Toti acesti factori de mai sus contribuie la schimbarea climatica, insa toti acesti factori se afla intr-o stransa legatura unul cu celalalt, astfel existand un echilibru in natura. O schimbare in oricare din acesti factori va duce inevitabil la stricarea acestui echilibru si modificarea celorlalti. De exemplu cand cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera creste, efectul de sera devine mai pronuntat, ceea ce duce la cresterea temperaturilor. Cu cat apa oceanelor este mai calda, cu atat mai putin dioxid de carbon pot absorbi din atmosfera, mai mult chiar, prin incalzire oceanele vor elibera dioxidul de carbon deja absorbit ceea ce duce iar la cresterea temperaturii. Acesta este un raspuns la modificarea unuia din fatctorii ce pot influenta clima.
Aceste legaturi sunt foarte complexe, iar ritmul de schimbare al climei poate deveni accelerat, lucru ce se si petrece in prezent.