Cum stateau Dinozauri Gigantici pe oua fara sa le sparga

Fotografie facuta de KOHEI TANAKA

Un cuib fosilizat de la un oviraptorosaur descoperit în China in forma de inel, cu o deschidere centrala mare, astfel dinozaurul ar fi putut cloci ouale si in acelasi timp sa le fereasca pe acestea de greutatea mare pe care o are.

Imaginati-va o pasare colibri ​​așezata pe un mic cuib plin cu oua si mai micute decat pasarea in sine. Adorabil, nu? Acum, imaginati-va un dinozaur de dimensiunea unui hipopotam greoi asezat pe ouale sale – suna ca o rețeta pentru o omleta de dinozaur

Un nou studiu despre cuiburile dinozaurilor, împreuna cu o fosila uimitoare, recent dezvaluita a unui dinozaur care a murit tinandu-și ouale, arata ca dinozaurii mai supra dimensionati au avut o strategie pentru a evita sa isi zdrobeasca ouale si pui: acestia așezau cu grija ouale în forma unui inel în jurul lor, asa arata un cuib urias comun.

Descoperirile, publicate astazi în revista Biology Letters, ofera o imagine rara asupra modului în care acestia aveau comportament de cuibarit observant la pasarile de astazi. Putem intelege ca pasarile au avut un start si au evoluat cu o mentalitate ale stramosilor  acestora, dinozaurii.

Cel mai probabil acest comportament de sedere pe cuib a evoluat mai intai la dinozauri spune coautorul de studiu si paleontologul Darla Zelenitsky de la Universitatea din Calgary, Canada.

Echipa lui Zelenitsky a studiat peste 40 de cuiburi construite de oviraptorosaur, dinozauri cu comportament asemanator pasarilor care au trait cu mai mult de 65 de milioane de ani in urma. Aceste animale au variat în greutate si marime, de la cateva kilograme pana la aproximativ doua tone, cele mai mari dintre ele fiind asemanatoare in masa cu un hipopotam sau rinocer. Cuiburile lor, diefra deasemenea de la aproximativ 30 cm pana la un colosal de 3 metri, imaginativa un cuib cu un diametru de 3 metri, este extraordinar de mare.

În cuiburi de mai mici dimensiuni, spune Zelenitsky, ouale erau grupate cu puțin spatiu sau fara spatiu deschis in centru. Pe masura ce dinozaurii și cuiburile lor cresteau in dimensiune si greutate, creaturile lasau din ce în ce mai mult spatiu in interiorul cuibului ca sa se poata așezea in centru, creand gramezi de oua asezate strategic

Ilustratie de ZHAO CHUANG

O ilustratie care prezinta cum ar fi putut arata un cuib de oviraptorosaur de dimensiuni mai mari in timpul cuibaritului.

Fotografiile nu dau o explicatie legata de modul strategic de depozitare a oualor„, spune ea. „Sunt doua pana la trei straturi de oua si sunt stivuite intr-o spirala care se inclina spre centrul cuibului.

In ceea ce priveste motivul pentru care dinozaurii au construit cuiburile, Zelenitsky spune ca este greu sa stim sigur. „Majoritatea pasarilor stau pe oua pentru a furniza caldura oualor„, spune ea. „Dar nu stim daca a fost cazul cu oviraptorosaurii – nu stim daca au fost create sa asigure adapost sau protectie sau caldura oualor„.

O descoperire rara

In aprilie, o alta echipa a descoperit un spectaculos dinozaur intr-un cuib bine conservat, acesta a fost descoperit în desertul Gobi din Mongolia și descris de Muzeul American de Istorie Naturala.

Acesta este cel mai rar dintre cele mai rare„, spune paleobiologul Greg Erickson de la Universitatea de Stat din Florida din Tallahassee, care a colaborat cu liderul de studiu Mark Norell de la AMNH. Societatea National Geographic care a finanțat parțial expediția din 1995, acestia au descoperit specimenul.

Dinozaurul, cunoscut sub numele de Citipati osmolskae, a fost un oviraptorosaur de dimensiuni aproximativ egale cu cele unei pasari Emu. “Cel mai probabil a fost ingropat de viu de o duna de nisip care se prabușit pe cuib, fie a murit intr-o furtuna de nisip și apoi a fost acoperit de nisip.”, spune Erickson, pastrand pozitia sa pe cuib. În concordanța cu celelalte descoperiri noi, ouale au fost aranjate intr-un inel cu o deschidere centrală care ar fi putut sustine cel puțin o parte din greutatea animalului adult.

Nu este clar daca dinozaurul era de sex masculin sau de sex feminin, iar Erickson povesteste ca masculii tind sa protejeze cuiburile pasarilor moderne. Oricum, „A fost un parinte foarte bun„, spune el. „Animalul a murit cu bratele sale, asemanatoare celor aripilor, intinse peste 12 oua.” Pasarile de astăzi folosesc aceeasi postura pentru a-si camufla ouale sau pentru a le proteja de diverse pericole.

Stramosul Pasarilor

„Toate acestea sunt dovezi evidente ale faptului ca pasarile au evoluat din dinozauri„, spune paleontologul și beneficiarul National Geographic Stephen Brusatte de la Universitatea din Edinburgh în Scotia.

Mulți dintre noi am fost indoctrinati cu ideea ca dinozaurii erau soparle mari, supradimensionate, și asta nu este cazul.” In schimb, spune el, multi dinozauri erau foarte asemanatori cu pasarile.

De fapt, adauga Erickson, „in ziua de astazi poti sa te plimbi pe afara si sa vezi 10.000 de specii de dinozauri zburand liberi pe cer„.

Pasari moderne constau din 247 familii și 10.731 specii, mai mult decât orice alt grup de vertebrate, cu exceptia pestilor. O lovitura de asteroid de acum 66 milioane de ani a devastat pamantul si dinozaurii. Dar pasarile de astazi sunt dovada ca au existat cativa supravietuitori importanti omenirii si acestui pamant.

 

Sursa: National Geographic ERIKA ENGELHAUPT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole aleatorii

Din aceeasi categorie

Ati vazut peisaje mai frumoase decat acestea? 11 cele mai frumoase privelisti din Lume

Va punem la dispozitie cateva imagini uimitoare facute de fotografi profesonisti in cele mai frumoase locuri din lume. Sursa: Pragya Singh

Tunguska – Dovezi ale Impactului cu un Meteorit

Ce urma sa se intample pe data de 30 iunie 1908 la ora 7 si 40 de minute avea sa fie cunoscut drept cazul...

Despre ADN

Intrebari si raspunsuri ADN este prescurtarea de la acidul dezoxiribonucleic. Substanța se găsește în fiecare celulă a ființelor vii și este esențială pentru identitatea oricărui...

Aparitia vietii pe Pamant

Pamantul se estimeaza ca s-a format acum 4.5 miliarde de ani, iar de 4 miliarde de ani  sustine forme de viata in diferite forme. Primele...