duminică, aprilie 2, 2023
AcasăStiintaClonarea – Avantaje si Dezavantaje

Clonarea – Avantaje si Dezavantaje

Clonarea este un procedeu destul de controvesat inca. Insa trebuie sa fim obiectivi si sa vedem atat vantajele cat si dezavantajele clonarii, doar asa putem spune daca clonarea este un pas inainte in medicina sau unul inapoi pentru moralitatea umana.

 

Clonarea – Avantaje

Animalele transgenetice pot fi folosite pentru cercetarile medicale si farmaceutice. Ele pot fi produse prin transfer de nucleu.

Daca sunt introduce gene umane in organismele lor aceste animale transgenetice (oi sau porci) pot produce proteine umane (in lapte) sau insulina pentru diabetici.

Clonarea poate contribui si la tratamentul unor boli prin reprogramarea celulelor pieii (generand celule pancreatice pentru diabetici, respective neuroni pentru bolnavii de Parkinson) si inlocuirea celulelor bolnave cu cele noi .

Clonarea de organe
Clonarea de organe

Prin clonare transplantarea de organe poate deveni o solutie de success . Chiar daca transplantarea de organe este un lucru current la ora actuala, deseori este o criza de organe potrivite.

Xenotransplantul (transplantarea de organe de la o specie la alta) este o solutie a acestei crize desi poate duce deseori la o respingere a organului din cauza nerecunoasterii lui de catre organismul beneficiarului.

Se estimeaza ca in viitor organele umane vor putea fi cultivate in afara corpului iar oamenii vor fi capabili sa-si cloneze organele pentru transplante personale.

Clonarea prin transferul de nucleu arata un adevarat potential in agricultura prin imbunatatirea fondului genetic si a produselor.

Tot prin clonare se pot salva si speciile pe cale de disparitie.

Clonarea – Dezavantaje

Prin producerea de clone multiple apare riscul de a crea o populatie formata din indivizi identici. Acesti indivizi obtinuti prin clonare ar putea sa sufere de aceleasi boli sau sa fie sensibili la aceleasi tip de agenti patogeni iar un singur virus ar putea extermina populatia de pe o zona intinsa , chiar o specie intreaga.

Clonarea ar putea actiona in defavoarea evolutiei si prin faptul ca oamenii s-ar putea decide sa cloneze doar animalele cele mai potrivite pentru ei. Clonarea ar putea fi folosita pentru a crea “omul perfect” sau un om cu o putere fizica deosebita dar o inteligenta sub – normala, o subclasa genetica .

Clonarea ar putea avea efectae dezastruase in cadrul familiei caci un copil nascut prin clonarea tatalui, de exemplu, ar putea fi considerat un frate geaman identic al originalului. Efectul psihologic asupra asupra fiintelor umane la un asemenea lucru nu este inca studiat si cunoscut.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments