model foto nava romana in marea neagra

Visul iubitorilor de naufragii a fost descoperit in apele Marii Negre, aproximativ 60 de epave, de la epoca bizantina pana in secolul al XIX-lea, care dezvaluie 2500 de ani de istorie maritima.

Multimea de nave gasite nu este doar incredibila, dar unele dintre ele au o forma uimitor de buna.

Proiectul MAPM este un proiect condus de Centrul de Arheologie Maritim al Universitatii din Southampton si finantat de FEE, este unul dintre cele mai mari proiecte arheologice maritime organizate vreodata si nu a avut ca obiectiv principal cautarea epavelor.

Cercetatorii au propus sa finalizeze studiile geofizice ale Marii Negre pentru a studia efectele schimbarilor climatice si modul in care a schimbat mediul inconjurator de-a lungul coastei bulgare. Cu toate acestea, ei au gasit mult mai mult in adancurile marii negre.

Cea mai veche nava gasita dateaza din secolul al IV-lea si se indreapta spre Imperiul Roman, bizantinul secolului al X-lea si Imperiul Otoman, acoperind o perioada de 2500 de ani si oferind o viziune fascinanta asupra traseelor ​​si traditiilor maritime.

Cercetatorii au numit descoperirea „de neegalat”, locatiile navelor care dezvaluie modele vechi de comert, razboi si comunicare, precum si confirmarea designului navelor structurale si a unor trasaturi care ar fi putut fi ghicite sau aruncate doar in desene pana acum.

„Nu am mai vazut asa ceva inainte”, a spus dr. Kroum Batchvarov, de la Universitatea din Connecticut, intr-o declaratie prin e-mail. „Aceasta este istoria in care se desfasoara in fata noastra.”

Nu e rău pentru o navă romană veche de 2000 de ani. Încă mai puteți vedea frânghia și osia. Johan Rönnby / MAP Mării Negre

Din fericire, sub aproximativ 150 de metri, Marea Neagra este anoxica, adica organismele care se sarbatoreste de obicei cu ceva organic nu pot supravietui, pentru ca nu exista lumina sau oxigen, astfel incat multe dintre nave sunt intr-o stare surprinzator de excelenta.

Exista o nava medievala comerciala in care turnurile de pe arcul si pupa sunt acolo„, a spus Ed Parker, CEO al MAP-ului Marii Negre. „Ca si cum ati privi la o nava intr-un film, cu corzi inca pe punte si sculpturi in lemn”.

epava in marea neagra nava otomana

In ciuda entuziasmului obtinut de o astfel de descoperire echipa pastreaza locatiile navelor in secret pentru a le proteja in timp ce le studiaza. Nu cu mult timp in urma cel mai vechi schelet uman din America a fost descoperit de scafandri amatori, numai pentru ca ei sa-l puna pe social media, iar atunci oamenii de stiinta incantati au descoperit ca a fost furat.

Din fericire, acesti cercetatori aveau un echipaj de televiziune, unul care a lucrat anterior la Blue Planet a lui David Attenborough de la BBC, urmarindu-le proiectul timp de trei ani. Constatarile incredibile vor ajunge in curand si pe micile ecrane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.