CERES – Misterul petelor luminoase

Sonda spatiala DAWN, creata de NASA, este pe cale sa faca si cea de a doua oprire in calatoria sa prin centura de asteroizi.S-au primit o serie de poze facute de nava spatiala, poze care aduc mai multe intrebari decat raspunsuri.

 

Dupa ce a parasit orbita satelitului Vesta in 2012, DAWN a calatorit prin centura de asteroizi ce ocupa spatiul dintre orbita planetei Marte si cea a lui Jupiter, pentru a se intalni cu planeta pitica Ceres.

Asteroidul Vesta- Poza efectuata de sonda spatiala DAWN
Asteroidul Vesta- Poza efectuata de sonda spatiala DAWN

Ceres a primit statutul de planeta pitica in 2006, cand a fost schimbata definitia termenului de planeta.Ceres are un diametru de 975,6km si o masa ce reprezintă aproximativ 40% din masa totală evaluată a tuturor asteroizilor din Sistemul Solar.

Sonda spatiala DAWN se va lasa capturata de gravitatia lui Ceres in cursul zilei de azi, 6 martie 2015. In perioada premergatoare acestui eveniment sonda a trimis mai multe imagini din ce in ce mai detaliate cu suprafata  planetei pitice, poze ce au i-au pus deja in incurcatura pe astronomi.

 

Ceres – Misterul petelor luminoase

Unul din mistere il reprezinta punctele luminoase care se vad pe suprafata lui Ceres.Doua dintre ele in special, care se afla in acelasi crater de impact si sunt foarte stralucitoare.

Puncte luminoase pe suprafata lui Ceres
Puncte luminoase pe suprafata lui Ceres

Luni in timpul unei conferinte de presa organizata de NASA in Pasadena, purtatorul de cuvant al proiectului Dawn, Carol Raymond, a lasat sa se inteleaga ca momentan NASA nu are o explicatie referitoare la misterioasele pete stralucitoare.Initial se credea ca petele stralucitoare ar fi cauzate de  feneomene precum criovulcanismul, adica de gheata din straturile inferioare ce este impinsa afara datorita presiunii.Dar cum pozele venite de pe sonda sunt din ce in ce mai clare, acest fenomen nu mai este plauzibil, intrucat si vulcanii de gheata sunt similarii celor de pe Terra, adica ar trebui sa aiba un con iesit in relief, pe cand petele de suprafata lui Ceres sunt intr-un crater.

Va trebui sa asteptam pana in aprilei cand sonda DAWN va face un tur complet al orbitei lui Ceres, pentru a-si calibra mai bine instrumentele de la bord si pentru a trimite date mai exacte.Trebui sa distigem clar de ce petele sunt atat de stralucitoare, pentru a putea intelege originea lor

Criovulcanismul nu mai este considerat ca fiind o sursa pentru petele stralucitoare, insa existenta unei surse de apa, sau gheata sub suprafata lui Ceres, starneste imaginatia celor de la NASA

Ceres – Mai multe intrebari decat raspunsuri

Din observatii si modele teoretice cercetatorii au o ideee clara cu privire la modul de formare a planetei pitice.Aceasta s-ar fi format la inceputul sistemul solar prin acelasi procedeu de formare ca si planetele, adica prin suprapunearea in timp a mai multor straturi de materie.Din datele referitoare la densitatea lui Ceres, reiese ca ar avea cantitati mari de apa in compozitia sa.

Cum Ceres nu primeste caldura de la Soare, si nici nu se afla sub atractia gravitationala a unei planete care sa exercite un efect mareic asupra sa, apa din scoarta micutei planete ar trebui sa fie sub forma de gheata.

Anul trecut telescopul spatial ESA Herschel a detectat vapori de apa in apropierea lui Cesres.Desi nu era o cantitate mare se spera ca micuta planeta sa aiba o activitate criovulcanica. Aceste presupozitii au fost spulberate insa de fotografiile facute de DAWN. Vaporii de apa puteau fi de la impactul cu un meteorit care a aruncat in spatiu gheata de la suprafata planetei.

Inainte ca DAWN sa se apropie de Ceres se credea ca acesta se aseamana cu Enceladus satelitul lui Saturn sau Europa satelitul lui Jupiter,doua lumi de gheata cu oceane subterane.Asadar imaginea unei roci pline de cratere a fost total neasteptata.

Trebuie sa intelegem fenomenele care se produc in interiorul lui Ceres, ce presiuni pot impinge gheata sau apa din interiorul sau la suprafata, si bineinteles, daca gheata este sursa petelor luminoase, pentru a continua aventura noastra in spatiu in cautarea de lumi care ar putea sustine forme viata.Urmarind sursa apei in sistemul solar si in afara lui putem gasi o astfel de planeta.

Link-uri utile: http://dawn.jpl.nasa.gov/

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole aleatorii

Din aceeasi categorie

Umuamua și Implicațiile pentru Cunoașterea Universului

În toamna anului 2017, lumea astronomiei a fost zguduită de descoperirea unui obiect misterios care trecea prin sistemul nostru solar. Denumit "Umuamua", un termen...

8 Destinații pe Marte pentru viitori turisti

Marte este o planetă a contrastelor vaste - vulcani uriași, canoane adânci și cratere care pot sau nu găzdui ape curgătoare. Va fi o...
00:03:10

Europa Clipper – Misiune NASA catre Europa

Europa Clipper de la NASA va efectua o recunoaștere detaliată a lunii Europa a lui Jupiter și va investiga dacă luna înghețată are condiții...

Imagini noi reprocesate cu Europa

Luna lui Jupiter, Europa, este cel mai neted obiect din Sistemul Solar. Nu există munți, foarte puține cratere și văi. Cele mai înalte zone...