miercuri, februarie 1, 2023
AcasăNaturaCea mai mare oglinda din lume, Salar De Uyumi

Cea mai mare oglinda din lume, Salar De Uyumi

In mijlocul sud-vestului Boliviei se afla un platou salin cu o intindere de 4000 de mile . Vara, acesta reprezinta o sursa importanta  de litiu si sare, insa in timpul sezonului ploios se transforma in ceva cu adevarat incredibil: cea mai mare oglinda din lume.

Situat in apropiere de creasta muntilor Anzi, campia de sare din Bolivia, cunoscuta ca Salar de Uyuni, este rezultatul a mii de ani de transformari care au avut loc intre cateva lacuri preistorice. Terenul este acoperit cu cativa metri de sare ce creaza o uimitoare suprafata plana. In anotimpul ploios se intampla marea minune, cea care atrage miile de turisti si fotografi: norii si albastrul cerului se reflecta in cea mai mare oglinda din lume, creand un peisaj aproape ireal. Ridici privirea si vezi cerul. Cobori privirea si vezi tot cerul.

Este ca si cum ai pluti pe un cer imens, nesfarsit. In sezonul umed, desertul este transformat intr-un lac de sare enorm ce are intre 6 si 20 cm adancime; este traversabil cu ambele mijloace: barca ori masina. In acest timp, lacul de sare acoperit superficial de oglinzi perfecte pentru cer, creeaza iluzia bizara de infinit. In mijlocul acestui lac aparent infinit este un hotel construit in intregime din sare naturala.

 

Creat din caramizi de sare tinute impreuna cu mortar de sare, hotelul si interiorul acestuia, inclusiv scaunele si mesele, sunt fabricate din sare. Desi Hotelul Playa Blanca nu are pic de energie electrica si nicio facilitate, iar apa trebuie adusa de la mare departare, el are cateva calitati rare mult mai importante: liniste totala, o frumusete austera si un cer de noapte uimitor.

Campia de sare este ideala pentru calibrarea echipamentelor de masurare a satelitilor, deoarece se intinde pe o suprafata mare, reflectorizanta, similara placilor de gheata.

Pe platoul salin din Bolivia se gaseste si o alta atractie turistica:  un imens cimitir  de trenuri vechi. Aflat la doar doua mile in afara orasului Uyuni, cimitirul este legat de acesta prin sinele vechi de tren. Candva, Uyuni  servea ca centru de colectare a sarii extrasa de pe platoul salin. Sinele au fost create de ingineri britanici  care sperau ca Bolivia va incepe sa infloreasca cu ajutorul unui sistem bun de transport. In ciuda eforturilor de a pastra intacte aceste mijloace de transport, investitia a fost sortita esecului cauzat de atacurile frecvente ale indigenilor indieni.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments