Caracatita Antarctica s-a adaptat schimbarilor climatice

O caracatita antarctica, da expresiei ”sange albastru” o conotatie stiintifica.Cercetatorii au descoperit un pigment albastru in sangele cefalopodului, care ii permite acestuia sa supravietuiasca la temperaturi extreme si sa se adapteze mai rapid la schimbarile climatice.

Aceasta descoperire explica de ce caracatita antarctica, Pareledone charcoti, este foarte des intalnita in acest habitat , in timp ce multe alte animale, nu se pot adapta acestor temperaturi negative extreme.

Michael Oellermann de la Alfred-Wegener-Institute, cel care a facut acest studiu, afirma ca pigmentul albastru denumit hemocianina, are rolul nu de a colora sangele cefalopodului, ci  de a imbunatati aportul de oxigen in tesuturi, la temperaturi sub zero grade

Acest pigment, evidentiaza modalitatile de adaptare total diferite ale caracatitei, comparativ cu comportamentul la frig a pestilor antarctici, din zona de sud a oceanului.Rezultatul studiului, arata si ca cefalopodul este mult mai pregatit si pentru a intampina incalzirea globala, deoarece aportul de oxigen in tesuturi are loc si in cazul temperaturilor pozitive mai mari.

Oceanul Antarctic este mediul in care traiesc, caracatite si diferite specii de pesti, in pofida temperaturilor foarte scazute.Este greu pentru un organism sa isi mentina tesuturile oxigenate, la temperaturi negative, din cauza difuziei scazute de oxigen si a vascozitatii crescute a sangelui. Apa aflata in zona de inghet contine cantitati mari de oxigen dizolvat.

Toate cefalopodele au o substanta denumita hemolimfa, care este similara sangelui si circulă prin sistemul vascular și prin lacunele interstițiale inconjurand toate celulele.

Oellermann a colectat si analizat aceasta substanta de la caracatita antarctica.A efectuat acelasi studiu si la alte doua specii de caracatite din zone climatice mai calduroase:Octopus pallidus din zona sud-estica australiana si Eledone moschata din zona mediteraniana.

Caracatita antarctica s-a adaptat schimbarilor climatice

Toate aceste animale marine au trei inimi si vene contractabile, prin care circula hemolimfa, substanta bogata in hemocianina. Aceasta proteina ce transporta oxigen este similara hemoglobinei oamenilor.Diferenta consta in colorarea sangelui in albastru si nu in rosu datorita diferentei de compozitie a acestor doua proteine.Hemocianina este o proteina pe baza de cupru, care atunci cand este oxigenta capata o culoare albastra, pe cand hemoglobina este o proteina pe baza de fier care atunci cand este oxigenata capata o culoare rosie.

Din toate cele trei cefalopode, caracatita antarctica, avea sangele cel mai albastru, cu aproapre 40% mai multa hemocianina in sange.Acesta este cel mai mare nivel de hemocianina intalnit vreodata la cefalopode.

In cazul caracatitei antarctice s-a observat ca hemocianina retine mai bine oxigenul si in cazul temperaturilor ridicate, ceea ce ar putea insemna o adaptare la medii cu variatii mari de temperatura, sau o adaptare la incalzirea globala.

Datorita acestei adaptari se poate explica si felul de viata al cefalopodului, care tinde sa stea in ape mai calde si putin adanci

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole aleatorii

Din aceeasi categorie

Ati vazut peisaje mai frumoase decat acestea? 11 cele mai frumoase privelisti din Lume

Va punem la dispozitie cateva imagini uimitoare facute de fotografi profesonisti in cele mai frumoase locuri din lume. Sursa: Pragya Singh

Tunguska – Dovezi ale Impactului cu un Meteorit

Ce urma sa se intample pe data de 30 iunie 1908 la ora 7 si 40 de minute avea sa fie cunoscut drept cazul...

Despre ADN

Intrebari si raspunsuri ADN este prescurtarea de la acidul dezoxiribonucleic. Substanța se găsește în fiecare celulă a ființelor vii și este esențială pentru identitatea oricărui...

Aparitia vietii pe Pamant

Pamantul se estimeaza ca s-a format acum 4.5 miliarde de ani, iar de 4 miliarde de ani  sustine forme de viata in diferite forme. Primele...