„Moartea v-a atinge cu aripile ei pe cel care il va tulbura pe faraon.” Aceasta inscriptie, descoperita in interiorul mormantului lui Tutankhamon, i-a marcat pe cei care „au profanat” acest mormant. Dar exista oare cu adevarat o relatie de cauza si efect intre aceasta profanare si aceasta soarta? Pentru a afla acest lucru, cel mai bine ar ca istoria descoperirii acestui mormant sa fie foarte bine cunoscuta.
In prima parte a secolului XX, egiptologii credeau ca Valea Regilor nu mai are de ascuns niciun secret. Treizeci de cosciuge si douazeci si patru de mumii provenind din trei dinastii de faraoni egipteni au fost scoase la lumina. Printre cele mai cunoscute, trebuie mentionate cele ale lui Ramses II si Amenofis I.
Sapaturile au provocat, uneori, manifestari ostile din partea populatiei acelei zone. Astfel, la Luxor, in momentul in care unele tezaure erau incarcate pe un vas, a aparut o procesiune de femei arabe, gemand si urland. In melopeea lor, un cuvant revenea mereu: „Blestem…”

La 18 februarie 1923 s-a facut “inaugurarea oficiala” a sapaturilor.Dupa cateva zile lordul Carnavon a murit intepat de un tantar,spunand inainte de moarte:”S-a terminat,am auzit chemarea si ma pregatesc!”Aproape chiar in acel moment ,lumina s-a stins in camera, in tot hotelul,si de altfel in tot orasul. Moartea sa s-a datorat unei muscaturi de tantar, muscatura identica cu cea de pe corpul mumificat al lui Tutankhamon, pe obraz. Asa s-a nascut legenda blestemului lui Tutankhamon…

La 6 ani dupa ce acesta murise inca 12 persoane care faceau parte din echipa lui Carnarvon murisera.In anii ce au urmat, alti cativa oameni ce au avut legatura cu expeditia au murit.

Lista cu morti nu se oprea: secretarul expeditiei Richard Bethell a fost gasit mort in patul sau . Radiologistul Archibald Reid, care a folosit razele X pe corpul lui Tutankhamon se plangea ca este epuizat…la scurt timp dupa intoarcerea sa in Anglia a murit.Arheologul Arthur Mace, care era unul din conducatorii expeditiei, a intrat brusc in coma si a murit ininte ca doctorii sa stabileasca diagnosticul. In 1930 doar doi din membrii echipei care au intrat in mormantul regelui mai erau in viata.Blestemul faraonului avea efect si la jumatate de secol de la prima victima.In 1970, singurul supravietuitor al expeditiei, batranul Richard Adamson in varsta de 70 de ani, a dat un interviu la un post de televiziune.El a spus telespectatorilor ca nu crede in blestemul lui Tutankhamon…dupa ce a plecat de la studioul de televiziune taxiul sau a fost implicat intr-un accident. Adamson a fost aruncat din masina pe strada unde avea sa fie ucis de o trasura.

Era a treia oara cand a spus public ca nu crede in blestem. Prima oara sotia sa a murit la 48 de ore dupa aceasta remarca. A doua oara fiul sau si-a rupt coloana vertebrala intr-un accident de avion. Dupa a treia intamplare Adamson a zis: “pana acum am refuzat sa cred ca este vreo legatura intre blestem si ceea ce i s-a intamplat intamplat familiei mele.Dar acum am ceva dubii”.

In 1972 s-a ajuns la un acord ca tezaurul lui Tutankhamon din muzeul din Cairo sa fie dus la Muzeul din Londra pentru o expozitie. Transportul tezaurului a fost supravegheat de doctorul Gamal Mehrez care era directorul general al departamentului de antichitati al muzeului si raspundea de mumiile si comorile faraonilor…a spus: “Eu, mai mult ca oricare din aceasta lume am avut legatura cu mormintele si mumiile faraonilor. Si totusi sunt in viata. Nu cred nici o clipa in blestem”.

Tezaurul lui Tutankhamon a fost mutat de la muzeul din Cairo pe data de 3 februarie 1972. In acea zi doctoral Mehrez a murit subit….avea 52 de ani…se spune ca si Carter a murit tot din cauza unei intepaturi de tantar si cu ultimele lui cuvinte ia spus servitorului lui : “Il vad, ma cheama la el, a venit sa ma ia”

Blestemul lui Tutankhamon inca mai face victime: Jurnalista britanica Lesley-Ann Jones a mostenit de la fostii socri doua lazi cu relicve furate din mormantul lui Tutankhamon. Imediat dupa primirea mostenirii constand in fragmente textile, seminte si resturi de mancare provenind din mormantul faraonului, femeia a divortat, si-a pierdut agentul literar intr-un accident stupid, a facut meningita si cancer de piele si era cat pe ce sa fie omorata de un hot care avea de gand sa-i fure inelul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.