Lacul Baikal, cel mai adanc lac din lume

Cel mai adanc lac din lume este situat in sudul Siberiei

Lacul Baikal are 1.637 metri adâncime și fundul său ajunge la 1.285 metri față de nivelul mării.Este un lac cu apă dulce si conține 10% din rezervele de apă potabilă ale lumii, exceptand ghetarii de la polul nord si polul sud. Are un volum de 23000 km³.Acest lac enorm se află într-o zonă activă de rift continental, care se lărgește cu aproximativ 2,5 cm pe an.

Specie de foci specifice doar lacului Baikal

Lacul Baikal pe lânga faptul că este cel mai adânc lac din lume, poate fi considerat și cel mai vechi prin cei circa 20-25 milioane ani de existență. In cel mai mare lac din lume traiesc 800 de specii de animale si 245 de specii de plante specifice lui.

Dacă Siberia, locul în care se află Baikal, înseamnă în limba populației Yakut „pământul care doarme”, numele lacului înseamnă „ocean” sau „mare”. Folosindu-ne de un joc de cuvinte, am spune că Baikalul este „oceanul pământului adormit”. Adormit dar înghețat aproape tot timpul anului, astfel încât, chiar și în lunile de vară, putem ușor sa facem hipotermie dacă ne scufundăm în apele sale limpezi.

Cel mai adânc lac din lume are, de asemenea, o transparență rar întâlnită, încât am putea să vedem la 130 de metri de la suprafață. Explicabil, dacă ne gândim la minusculele vietăți înrudite cu racii, care trăiesc în lac și funcționează ca un adevărat filtru, hrănindu-se cu alge și alte vietăți marine microscopice. Se estimează că aceste mici vietăți, de aproximativ 1,5 mm lungime, filtrează apa lacului de 10-15 ori, păstrându-l limpede și curat.

lacul Baikal inghetat

Baikalul este o destinație turistică foarte cautata. Fie datorită recordurilor pe care le deține sau datorită locației deosebite, aici iarna se fac excursii cu o durată de la câteva ore până la câteva zile, pe snowmobil sau cu sania trasă de câinii siberieni. Un obiectiv interesant îl reprezinta și cea mai mare insulă a lacului, Olhon. Este locul în care, conform mitologiei, a fost născut celebrul Genghis Han.

Baikalul domină lumea subacvatică a Siberiei și nu încetează sa ne uimească prin caracteristicile sale unice, recordurile deținute în lumea geografiei sau varietatea biologică gasită doar aici. Lăsând la o parte toate acestea, cel mai adânc lac din lume devine și mai adânc de la an la an, lăsându-ne să ne gândim la ce alte surprize se pot întamplă în viitor.

Din pacate cel mai adanc lac din lume este din ce in ce mai poluat. Un studiu recent arata ca 160 de tone de deşeuri lichide ajung în cel mai adanc lac din lume.Localnicii s-au plâns ecologiştilor că deşeurile din canalele de scurgere ajung cu uşurinţă în lac şi că numărul tot mai mare de turişti care vin in zonă contribuie la poluarea acestei perle naturale a Rusiei.

Experţii spun consternaţi că, din cauza poluării, în lac au apărut plante precum Spirogyra sau Elodea Canadensis, care nu au mai crescut niciodată în lacul Baikal.

O altă sursă importantă de poluare a lacului este combinatul de celuloză de la Baikalsk. Greenpeace anunţa în urmă cu trei ani, că uzina a deversat în Baikal câte 100.000 de metri cubi de apă poluată pe an, de la punerea ei în funcţiune in 1966. Autoritatile anunata totusi inchiderea combinatului  si declararea zonei ca zona protejata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole aleatorii

Din aceeasi categorie

Ati vazut peisaje mai frumoase decat acestea? 11 cele mai frumoase privelisti din Lume

Va punem la dispozitie cateva imagini uimitoare facute de fotografi profesonisti in cele mai frumoase locuri din lume. Sursa: Pragya Singh

Tunguska – Dovezi ale Impactului cu un Meteorit

Ce urma sa se intample pe data de 30 iunie 1908 la ora 7 si 40 de minute avea sa fie cunoscut drept cazul...

Despre ADN

Intrebari si raspunsuri ADN este prescurtarea de la acidul dezoxiribonucleic. Substanța se găsește în fiecare celulă a ființelor vii și este esențială pentru identitatea oricărui...

Aparitia vietii pe Pamant

Pamantul se estimeaza ca s-a format acum 4.5 miliarde de ani, iar de 4 miliarde de ani  sustine forme de viata in diferite forme. Primele...