Uleiul esential este cel mai bun prieten atat pentru aroma difuzoare, cat si pentru situatile in care se solicita ameliorarea stresului, uleiurile aromate sunt create din compusii aromatici gasiti in natura (plante, coaja de copac, seminte) si sunt prezentate de branduri ca un leac miraculos. Uleiurile vin intr-o varietate de forme și cantitati, de la uleiuri corporale la lichide, dar scopul lor principal este de a imbunatati bunastarea individului prin aromoterapie. Studiile au descoperit ca aromoterapia – sau „uleiruile mirositoare” – au potențialul de a reduce anxietatea, stresul și insomnia.
Dar, ele chiar functioneaza? Răspunsul pe scurt este da. Am intrebat-o pe Pamela Dalton, psiholog cognitiv din centrul Monell Chemical Senses, daca utilizarea uleiurilor esentiale ar putea ajuta la rezolvarea tuturor problemelor din 2018. „Da, orice ulei esential sau parfum poate actiona ca agent de aromoterapie”, a explicat Dalton. „Este necesar ca persoana sa gaseasca placerea placuta si sa o asocieze cu o stare emoționala pe care doresc sa o invocieze, cum ar fi relaxarea sau invigorarea”.
Cu toate acestea, psihologul Dalton observa ca ceea ce functioneaza pentru o persoana nu ar putea sa functioneze pentru alta. „Aromaterapia este eficienta, dar din experienta mea nu exista prescriptii care sa functioneze pentru toata lumea”, spune Dalton. „Este mult mai bine sa descoperiti ceea ce functioneaza pentru dumneavoastra.” Acesta este un alt mod de a spune ca exista un aspect psihosomatic urias pentru utilizarea uleiurilor esentiale, ceea ce nu este neapărat un lucru rău.
Deci, ce ar trebui sa cauti? „Incercati în mod categoric sa gasiti companii care precizeaza puritatea uleiurilor esentiale, astfel incat sa puteti identifica ingredientele care functioneaza pentru dumneavoastra.”, spune Dalton. Sau sariti pasul respectiv si parcurgeți lista noastra de top uleiuri esentiale pentru a incerca.
1. Ulei de Iasomnie din Egipt
Uleiul Iasomie este prezentat în soluţie de 10% de ulei eteric de iasomie în ulei de jojoba. În compoziţia lui intră mai multe substanţe foarte preţioase: iasmon, indol, benzilacetat, linalol, linalilacetat, metilantranilat, acestea condiţionând diversele efecte ale uleiului asupra organismului. Uleiul are aromă condimentată cu nuanţe erotice, este aroma uşurinţei, bunăstării, bunei dispoziţii. Chiar în proporţie de 10%, uleiul de iasomie are efecte benefice asupra funcţiilor sistemului nervos. Stimulează activitatea cerebrală, înlătură stările depresive şi apatice, indiferenţa. Conferă un sentiment de optimism şi încredere.
2. Ulei de Busuioc dulce frantuzesc
Uleiul de busuioc este unul dintre cele mai bune remedii pentru tonificarea sistemului nervos. El ameliorează starea de spirit, limpezeşte conştiinţa, fortifică şi restabileşte nervii, combate surmenajul, anxietatea, depresiile, cefaleea.
3. Ylang-Ylang
Aroma plantei ylang-ylang a fost considerata dintotdeauna aroma „dragostei şi senzualitatii”.Ea creste în zonele tropicale ale Asiei, in Filipine si în Indonezia. Uleiul se produce pe insulele Comore si în Madagascar. In Indonezia si în prezent mirii sunt infrumusetati cu cununi mirositoare din ylang-ylang.
Uleiul ylang-ylang face parte din grupul uleiurilor eterice cu efect afrodiziac. Actiunea lui este conditionata de prezenta în componenţa sa a geraniolului, nerolului, terpineolului, citratelor, linaleacetatului, ylangeolului şi eugenolului. Are o aroma dulce, condimentata, cu nuante de iasomie şi gardenie.
4. Ulei de Citronela de Java
Citronela (melisa) din specia Cymbopogon Winterianus creşte pe insula Java şi se mai numeste Citronella de Java. Spre deosebire de Cymbopogon nordus (Citronela de Ceilon), din Citronela de Java se extrage o cantitate de două ori mai mare de ulei. Uleiul Citronelei de Java este mult mai calitativ, fiind preferat la fabricarea parfumurilor.
Uleiul de citronela influenteaza activ sfera psiho-emotionala. El calmeaza, inlatura starile depresive si melancolice, normalizează somnul, amelioreaza memoria. In plus, uleiul diminueaza tensiunea arteriala, este eficient în accesele de tahicardie.
5. Ulei de Menta
Uleiul eteric Menta propus de compania VIVASAN are proprietati tonice, antiseptice şi analgezice, precum şi actiune antigripala si antibacteriana. Fiind un antiseptic puternic, este administrat în cazul racelii, infectiilor respiratorii acute de etiologie virala, în cazul gripei, a inflamatiilor cailor respiratorii superioare (guturai, bronsita), a bolilor de etiologie virala ale ficatului. Creste imunitatea, rezistenta organismului la bolile respiratorii specifice anotimpului rece.
Sursa: Elle.com – Vivasan.ro